Blog Layout

Hoe komt houtworm in huis | Houtwormen in huis bestrijden met vloerisolatie

Hoe komt houtworm in huis?

Houtworm voorkomen en bestrijden met vloerisoslatie

Hoe komt houtworm in huis en hoe kun je voorkomen dat deze insecten jouw huis bezoeken? Wanneer de houtworm zijn weg naar een woning heeft gevonden, kan deze veel schade aanrichten. Er zijn nu verschillende methoden om houtworm te bestrijden. Maar preventie, zodat houtworm niet in je huis kan komen, is net zo belangrijk.


Informatie aanvragen
hoe komt houtworm in huis

Hoe komen houtwormen in huis, en waarom doen ze dit?

De houtworm (Anobium punctatum) is geen worm, maar de larve van een kever. De houtworm wordt ook wel doodskloppertje, kleine houtwormkever of meubelkever genoemd. Het zijn allemaal namen voor een klein insect dat zichzelf voedt met hout. Vers hout laten ze liggen. Ze leven het liefst in droog hout in ruimen met een relatief hoog vochtgehalte. Daarnaast houden ze van relatief koele ruimten van 15 tot 20°C.


De diertjes zijn maar 3-4 mm lang, maar richten een ware ravage aan wanneer je ze eenmaal in huis hebt. Houtwormen houden van droog hout. Naast dat de houtworm hout eet, legt het wijfje ok haar eieren in het hout. De larven kunnen wel tot 2 jaar in het hout blijven en zich daar gangen in eten. Ze vinden het hout in jouw huis prettig wanneer het hout droog, onbewerkt en relatief warm is.


Gratis inspectie en hulp

Hoe komt de houtworm een woning? 

Houtwormen kunnen een woning binnenkomen wanneer ze zich aangetrokken voelen tot de voor hun gunstige omstandigheden. Dit kan omdat de houtworm eigenlijk een kever is en vleugels heeft. Wanneer je een houtkachel hebt, kunnen ze ook binnenkomen via brandhout dat je in huis haalt. De kevers zijn in principe ‘locatievast’, maar ze verplaatsen zich als vliegende kevers wanneer ze een nieuwe voortplantingsplaats zoeken. De houtworm kan in je huis komen als de omstandigheden daar goed voor zijn. Voor houtwormen zijn dit:


  • Koele ruimtes met een verhoogde luchtvochtigheid (ongeveer 60% en meer) met oudere (dus goed gedroogde) houten voorwerpen.
  • Houten vloeren die relatief vochtig zijn, bijvoorbeeld omdat ze vaak gedweild worden.
  • Slecht geïsoleerde zolders met houten balken.
  • Slecht geïsoleerde kruipruimten met houten vloeren.


   De oplossing tegen vochtige kruipruimten - vloeren

Isosel Vloerisolatie werkt met TONZON bodemfolie om het probleem van vocht in de kruipruimte op te lossen. Deze oplossing zorgt ervoor dat vocht uit de kruipruimte verdwijnt. Ook levert bodemfolie een bijdrage aan kruipruimte isolatie omdat de temperatuur in de kruipruimte stijgt.

Vochtige kruipruimte

Houtworm bestrijden

Houtworm houdt niet van behandeld hout. Wilt u hout toch onbehandeld laten, controleer het hout dan regelmatig of er geen houtworm aanwezig is. Dit is eenvoudig, want houtworm verraadt zichzelf omdat het gangen in het hout graaf om zich in te verstoppen. Een deel van het zaagsel dat daarbij vrijkomt, is het voedsel van de larve. Houtworm herkent u dus aan hout met kleine gaatjes. Daarnaast kan het lijken of er kleine beetjes zaagsel aanwezig zijn. Dit is echter geen zaagsel, maar zogenaamd ‘boormeel’, en dit zijn de uitwerpselen van de houtworm.


Wanneer u eenmaal houtworm heeft, kunt u dit bestrijden met gif of petroleum. Het best kunt u een gespecialiseerd bedrijf in de arm nemen. Wanneer niet alle diertjes gedood worden, komt de plaag weer terug. U kunt het hout ook beitsen. De houtworm houdt niet van bewerkt hout. Dit is natuurlijk alleen een optie wanneer het hout niet onbewerkt hoeft te blijven.

Houtworm uit huis weren

Om de houtworm vanaf het begin uit de buurt te houden, is het belangrijk om woonkamers met houten vloeren, kelders en zolders zo droog en warm mogelijk te houden. Houten vloeren kunt u het best zo droog mogelijk reinigen en alleen periodiek dweilen. Wanneer u isolatie van de kelder, vloerisolatie of spouwmuurisolatie overweegt om energiezuiniger te leven, is dit eveneens een goede methode om houtworm uit huis te houden.


Informatie aanvragen
  • dauwpunt foto

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    Knop

Zwammen onder de vloer herkennen

Heel verraderlijk zijn zwammen die onder de vloeren van woningen ongemerkt hun gang gaan. U komt daar tenslotte niet elke dag. Toch is er een manier om de aanwezigheid van zwammen onder de vloer op te merken. Zwammen verspreiden zich door sporen die bestaan uit een netwerk aan dunnen draden: de zwamvlok genaamd. Deze sporen bestaan uit veel dunne draden bij elkaar, dit noemen we een zwamvlok. Ze hechten zich aan hout en andere vochtige plekken in huis. Zwammen die zich onder de vloer bevinden geven een typerende geur af die te omschrijven is als kruidig en indringend. Wanneer u een nare geur vanuit de kruipruimte of de (houten)vloer ontdekt kan dit op een grote aanwezigheid van zwammen in huis duiden.

Houtworm in balken en vloeren voorkomen met isolatie

Wanneer u houtworm in de balken van de vloer of het dakspant wilt voorkomen is het belangrijk dat het levensklimaat van de kleine plaaggeesten onaantrekkelijk is. Met kruipruimte isolatie en spouwisolatie of zolderisolatie worden twee elementen weggenomen die voor houtwormen essentieel zijn om te leven. Namelijk: kou en vocht. Wanneer u eenmaal houtworm in vloerdelen of balken in huis heeft, dienen deze eerst bestreden te worden.


Laat u uw huis isoleren? De meest voorname reden om te kiezen voor isolatie is energiebesparing en energiebewustheid. Maar u hoeft zich met goede isolatie ook niet af te vragen of en hoe houtworm in huis komt! Een mooie bijkomstigheid, want houtworm in huis is geen pretje. Zorgen voor herstel van vloerdelen en balken is duur, en afstand doen van geliefde houten meubelen is niet prettig.


De isolatie die voor uw wooncomfort prettig is, haalt een streep door het wooncomfort van de houtworm!


Informatie aanvragen

Conclusie oplossingen voor houtwormen in huis

Wilt u meer weten de isolatiemogelijkheden van ISOSEL vloerisolatie? Wilt u weten wat isolatie kan doen voor uw portemonnee op gebied van energiebesparing, of eens met een van onze experts praten over hoe vloerisolatie of spouwmuurisolatie uw woongenot kan verbeteren? Neem dan Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten, wij komen graag langs voor een informatief gesprek en een vloer- of zolderinspectie


Gratis inspectie aanvragen

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en ventilatie tegen vocht problemen in huis

  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

    Condens tegen purschuim vloerisolatie
    door Rini Petersen 03 apr., 2024
    Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen. Wanneer ervoor gekozen is de kruipruimte of vloer te isoleren met purschuim, kunnen slechte ventilatie en vochtproblemen dus zorgen voor condens op het purschuim. Condensvorming kan ook veroorzaakt worden door onjuist aangebracht of beschadigd purschuim.
    Vloerisolatie bij nieuwbouwwoning
    door Rini Petersen 22 feb., 2024
    Meta: Vloerisolatie bij een nieuwbouwwoning is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw standaard vanaf de bouw. Het is dus niet de vraag of vloerisolatie bij een nieuwbouwhuis nodig is, maar welke thermische isolatie op het moment van de bouw voor uw woning het beste is.
    Motten in huis
    door Rini Petersen 23 jan., 2024
    Heeft u last van motten in huis? Neem eens een kijkje in de kruipruimte! Motten houden van vochtige, donkere ruimten. Is dit de definitie van uw kruipruimte? Dan bestaat de kans dat last van motten in huis alles te maken heeft met de ruimte onder uw woning. Goede vloerisolatie en ventilatie verhelpen het probleem.
    Share by: