Blog Layout

Nadelen van schelpisolatie

Schelpen onder de vloer als isolatie, doen of niet doen? 

Nadelen van schelpisolatie

Kleven er nadelen aan schelpisolatie, wat is schelpisolatie eigenlijk en wat zijn de alternatieven? Dit blog gaat over de voor- en vooral nadelen van schelpisolatie. Isosel vloerisolatie legt het u graag uit.

Wat is schelpisolatie en waar dient het voor? 

Voor we inzoomen op de voor-, maar voornamelijk nadelen van schelpisolatie moeten we eerst omschrijven wat schelpisolatie is. Eigenlijk is het simpel. Schelpisolatie is een laag schelpen onder de vloer. Het idee om schelpen als vloerisolatie te kiezen stampt vanuit het idee dat schelpen veel vocht opnemen. En vocht dat in de schelpen zit, trekt niet in de vloer. Deze gedachte is juist. De naam ‘isolatie is echter niet goed gekozen. Een nadeel van schelpisolatie is namelijk dat het niet isoleert.


Informatie aanvragen
nadelen schelpisolatie

Wat zijn de nadelen van schelpisolatie?

Schelpisolatie wordt al heel lang toegepast als bodemisolatie. Schelpen bewijzen hun dienst omdat ze veel vocht opnemen. Ze bewijzen in enige mate dienst omdat de ruimte droger blijft en een droge ruimte is minder schimmelgevoelig. Schelpisolatie is daarmee een natuurlijke oplossing tegen vochtproblemen. Om dit effect te bereiken wordt de kruipruimte voorzien van een dikke laag schelpen. Een dikke laag schelpen laten aanbrengen in de kruipruimte is niet goedkoop. Ook kan een dikke laag schelpen eventuele vervang- en herstelwerkzaamheden bemoeilijken aan in de kruipruimte aanwezigen leidingen. Al wegen de nadelen van schelpisolatie zwaar. Zeker wanneer u deze vergelijkt met de voordelen van modernere methoden van kruipruimte-isolatie. 


Gratis inspectie en hulp

De nadelen van schelpisolatie op een rij: 

Hoewel schelpen een natuurproduct zijn, is de winning van schelpen niet goed voor het milieu. Door winning uit zee, grondberoering en zeetransport heeft schelpisolatie een NIBE Milieuklasse 6a, wat staat voor: ‘slechte keus’.


Er is een dikke laag schelpen nodig om een kruipruimte zo te vullen dat de voordelen van vochtopname reikend zijn. Deze dikke laag is zwaar en maakt onverhoopte werkzaamheden in de kruipruimte aan leidingen lastig tot onmogelijk en daarmee langdurig en extra kostbaar.


Schelpen nemen water op, maar drijven niet. In woningen waar regelmatig het grondwaterpeil zo hoog is dat de kruipruimte onder water staat, dient de laag schelpen extra hoog te zijn om de bovenste laag schelpen droog te houden. Wanneer ook de bovenste schelpen (tijdelijk) in het grondwater verdwijnen kunnen de schelpen hun werk niet meer doen.


Nu u weet wat de nadelen van schelpisolatie zijn, is het goed om te kijken naar alternatieven.

      De oplossing tegen vochtige kruipruimten - vloeren

Isosel Vloerisolatie werkt met TONZON bodemfolie om het probleem van vocht in de kruipruimte op te lossen. Deze oplossing zorgt er ook voor dat vocht uit de kruipruimte verdwijnt. Ook levert bodemfolie een bijdrage aan kruipruimte isolatie omdat de temperatuur vaak in de kruipruimte stijgt.

Vochtige kruipruimte

Kruipruimte-isolatie zonder de nadelen van schelpisolatie 

Moderne kruipruimte-isolatie kent geen nadelen zoals die van schelpisolatie. Bij Isosel werken daarom met de isolatieoplossingen van TONZON. TONZON kruipruimte-isolatie bestaat uit water- en schimmelongevoelige folie. De folie is dun, maar sterk. Er zijn geen grote vrachtwagens nodig om het te vervoeren, het materiaal vergaat niet, geeft geen giftige dampen af, maar is bij bijvoorbeeld sanering van het pand eenvoudig weer te verwijderen en te recyclen. Dit zijn sterke voordelen die de nadelen van schelpisolatie opheffen. En natuurlijk is er de hoge isolatiewaarde. TONZON bodemfolie houdt de kruipruimte droog en schimmelvrij door wering van grondwater. TONZON kruipruimte isolatiefolie zorgt voor een hoge mate van isolatie. Hierover hieronder meer.


Bodemfolie en kruipruimte isolatiefolie voor goed geïsoleerde kruipruimten 

Het doel van kruipruimte isolatie is tegengaan van warmteverlies van binnenuit en het voorkomen van indringende kou en indringend vocht vanuit de kruipruimte. Kruipruimtes zijn doorgaans niet hoger dan enkele tientallen centimeters. Dit maakt het lastig om in kruipruimten te werken en deze goed te isoleren. Schelpisolatie lijkt hierin een oplossing omdat de kruipruimte ‘eenvoudig weg’ volgestort dient te worden. De nadelen van schelpisolatie maakt de toepassing echter verre van ideaal.


De isolatiematerialen voor TONZON kruipruimte en vloerisolatie zijn compact en bieden gelijktijdig een hoge isolatiewaarde. U kunt aanzienlijk besparen op stookkosten doordat de vloer minder warmte verliest.


Informatie aanvragen
  • dauwpunt foto

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    nadelen van schelpenisolatie

    Knop

Hoe werkt kruipruimte-isolatie met thermofolie van TONZON? 

Bij het isoleren van de kruipruimte worden er twee delen geïsoleerd: de bodem en de onderzijde van de vloer daarboven. Bodemfolie zorgt ervoor dat er geen vocht meer in de kruipruimte kan binnendringen. De bodemfolie houdt vocht uit uw kruipruimte waardoor alle nare geuren, bacteriën, radongassen, houtrot, betonrot, roest op de ophangbeugels van de leidingen en schimmels worden geëlimineerd. De folie die onder de bovengelegen vloer wordt aangebracht heeft grote luchtkamers die na het aanbrengen worden gevuld met normale lucht (van een gevaarlijk gas is geen sprake). De nu met lucht gevulde thermokussens zorgen ervoor dat de warmtestraling stapsgewijs tot nihil wordt gereduceerd. De warmte vanuit de ruimte kan niet ontsnappen en wordt langer vastgehouden. De vloer zal 2 tot 4 graden warmer gaan aanvoelen waardoor er minder energie nodig is om deze en de ruimte te verwarmen.



Schelpisolatie VS TONZON kruipruimte-isolatie

TONZON vloerisolatie heeft twee verschillende uitwerkingen. Het zorgt voor energiebesparing en houdt vocht uit de kruipruimte. Zodra de kruipruimte geïsoleerd is kunt u direct starten met besparen op stookkosten omdat de vloer minder warmte verliest. De nadelen van schelpisolatie zijn hiermee duurzaam voorkomen. Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u behoefte aan uitgebreide informatie over moderne, duurzame kruipruimte-isolatie? Neem dan contact met ons op. Wij geven graag antwoord op uw isolatievragen.


Informatie aanvragen

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en ventilatie tegen vocht problemen in huis

  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

    Nadelen schuimbeton
    door Rini Petersen 29 apr., 2024
    Nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Niet alle materialen die gebruikt worden als vloerisolatie hebben onze voorkeur. Zo zien we bijvoorbeeld de nodige nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Wij kiezen daarom voor het TONZON isolatiesysteem.
    Condens tegen purschuim vloerisolatie
    door Rini Petersen 03 apr., 2024
    Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen. Wanneer ervoor gekozen is de kruipruimte of vloer te isoleren met purschuim, kunnen slechte ventilatie en vochtproblemen dus zorgen voor condens op het purschuim. Condensvorming kan ook veroorzaakt worden door onjuist aangebracht of beschadigd purschuim.
    Vloerisolatie bij nieuwbouwwoning
    door Rini Petersen 22 feb., 2024
    Meta: Vloerisolatie bij een nieuwbouwwoning is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw standaard vanaf de bouw. Het is dus niet de vraag of vloerisolatie bij een nieuwbouwhuis nodig is, maar welke thermische isolatie op het moment van de bouw voor uw woning het beste is.
    Share by: