Blog Layout

Verschil tussen een kwaaitaalvloer en mantavloer

Wat is het verschil tussen een kwaaitaalvloer en mantavloer?

Binnen de woningbouw wordt gebruik gemaakt van prefab vloeren. Kwaaitaalvloeren en mantravloeren zijn beiden prefeb vloeren van beton. Ze werden in de jaren zestig en zeventig veel gebruikt. Beiden stijlen vloeren lijken veel op elkaar. Hier leggen we het verschil tussen een kwaaitaalvloer en mantavloer uit, maar vooral wat beide vloeren te maken hebben met vloerisolatie.


Eerst de mantavloer, wat precies is een mantavloer?


De mantavloer is een prefab vloer, gemaakt van beton. De vloer werd vanaf de jaren zestig gebruikt. Een mantavloer is opgebouwd uit verschillende elementen die elk 1.20 mr. breed zijn. Elk element bestaat uit twee betonbalken (ribben). Tussen deze ribben heeft het element aan de bovenzijde en onderzijde een vloerplaat van 5,5 cm dik. Omdat deze plaat tussen de ribben ligt, wordt een mantavloer ook wel een ribcasettevloer genoemd.


Wat is een kwaaitaalvloer precies?


Kwaaitaalvloeren kwam in de jaren zeventig in gebruik. In die zin kun je het zien als de opvolger van de mantavloer. Net als de mantvloer bestaat de vloer uit elementen, en komt ook de kwaiitaalvloer nog altijd voor in veel Nederlandse woningen en gebouwen. Kwaaitaalvloeren werd aangebracht op funderingsdelen. Het deel onder de vloer werd de kruipruimte. Het voordeel van kwaaitaalvloeren ten opzichte van mantavloeren was, dat het gebruikte beton werd gemengd met calciumchloride, wat snel uithardde.


Informatie aanvragen
kwaaitaalvloer en mantavloer

Verschil tussen een kwaaitaalvloer en mantavloer vanuit de kruipruimte gezien

Van bovenaf is niet te zien of de vloer uit kwaaitaalvloerelementen bestaat of uit mantravloerelementen. Hiervoor moeten we de kruipruimte in. Bij de kwaaitaalvloer hebben de elementen vanuit de kruipruimte gezien een gebogen onderkant. De vloer heeft dus holle vormen. Een mantavloer is aan de onderzijde recht. Ook de afmeting van de elementen zijn anders. Een mantavloer heeft zoals gezegd brede elementen van 1.20 mtr. Een kwaaitaalvloer heeft elementen van slechts 50 centimeter breed.



Gratis inspectie en hulp

Meer over de oor- en nadelen tussen een mantavloer en kwaaitaalvloer 

Mantavloeren en kwaaitaalvloeren worden niet meer gebruikt binnen de moderne bouw. En dat heeft natuurlijk een reden. Beiden type vloeren bleken erg gevoelig voor betonrot. Betonrot ontstaat wanneer vocht de staalwapening bereikt en het staal begint te roesten. Vocht en roestvorming zorgt voor grote schade. Het zorgt voor scheurvorming en afbrokkeling. Met alle gevolgen op verminderde betrouwbaarheid van het materiaal tot gevolg.


Extra nadeel was de aanwezigheid van calciumchloride in het beton van kwaaitaalvloeren. Naast vocht en zuurstof versnelt calciumchloride het proces van betonrot. Inmiddels is toepassing van het goedje in betonmengsels verboden De problemen die mantavloeren en kwaaitaalvloeren konden veroorzaken, zijn allemaal pas later ontdekt. Het verschil tussen een kwaaitaalvloer en mantavloer is dus de afmeting en de vorm. De problemen die ze hebben zijn gelijk: gevoeligheid voor betonrot!


De oplossing tegen vochtige kruipruimten

Isosel Vloerisolatie werkt met TONZON bodemfolie om het probleem van vocht in de kruipruimte op te lossen. Deze oplossing zorgt ervoor dat vocht uit de kruipruimte verdwijnt. Ook levert bodemfolie een bijdrage aan kruipruimte isolatie omdat de temperatuur in de kruipruimte stijgt.

Vochtige kruipruimte

Waarom kwaaitaalvloeren en mantavloeren extra bescherming nodig hebben

De grote katalysator voor betonrot is vocht. En juist dit is kruipruimten vaak aanwezig. Vochtige kruipruimten kunnen worden opgelost met een goede kruipruimte isolatie. Het aanwezige vocht kan dan op natuurlijke manier ontsnappen, vóór het condenseert tegen de onderkant van de vloer.



Woont u in een jaren 60 of 70 woning? Dan is de kans groot dat daar een kwaaitaalvloeren en mantavloeren aanwezig is. Een goede kruipruimte isolatie is dan van wezenlijk belang.

Kruipruimte isolatie kwaaitaalvloer of mantavloer

Kruipruimten in oudere woningen zijn vaak niet geïsoleerd. Dit levert een aantal problemen op. Want niet geïsoleerde vloeren zijn kouder dan goed geïsoleerde vloeren. Niet alleen voor uw voeten, en de temperatuur in de ruimte, maar voor de ruimte onder de vloer. Het probleem daarbij is dat de koude onderkant gevoeliger is voor condensvorming.


Wanneer wij kruipruimten en vloeren isoleren, komen we nog altijd veel kwaaitaalvloeren en mantavloeren tegen. Deze zijn door ons zeer goed te isoleren. Kruipruimte isolatie van kwaaitaalvloer of mantavloer gaat meerdere problemen te lijf: isolatie verhoogt het wooncomfort, verlaagd de energierekening en gaat condensvorming tegen de ondervloer tegen.



Informatie aanvragen
  • kwaaitaalvloeren en mantavloeren

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    Knop

Kruipruimte onder kwaaitaalvloer of mantavloer isoleren

Het isoleren van kwaaitaalvloeren en mantavloeren vanuit de kruipruimte is een renderende oplossing tegen meerdere problemen. De aanwezigheid van vocht, dat een bedreiging is voor juist deze vloeren, wordt gestopt. Droge kruipruimten trekken veel minder ongedierte aan en eventuele stankoverlast of een muffe geur vanuit de kruipruimte wordt gestopt. En uiteraard profiteert u van alle bekende isolatievoordelen als: minder warmteverlies, minder tocht over de vloer en besparing op de energie- of gasrekening.

De staat van uw kruipruimte weten? Vraag onze gratis kruipruimte inspectie aan! 

Heeft u woning een kwaaitaalvloer of mantavloer? Of bestaat het vermoeden op basis van leeftijd van de woning? Wilt u weten of uw vloer lijdt onder betonrot of vocht? Wilt u weten wat kruipruimte isolatie voor u kan betekenen? Vraag dan onze gratis kruipruimte inspectie aan.

Onze kruipruimte inspectie is een grondige inspectie, waarbij we ook kijken naar kenmerken die wijzen op betonrot. Dit doen we via een visuele inspectie, maar onze kruipruimte experts beschikken ook over speciale meetapparatuur. Betonrot is te herkennen aan zwarte verkleuring, roestvorming, scheurvorming, afgebrokkeld beton en verzakking van de vloerelementen. Wordt tijdens de inspectie betonrot gevonden, dan ontvangt u een helder advies voor een te nemen herstelplan. 

Informatie aanvragen

Kruipruimte isolatie en kruipruimte ventilatie

Een van de eerste vereisten voor elke kruipruimte is een goede ventilatie. Want vocht is een bedreiging voor elk materiaal. Beschikt uw kruipruimte niet over ventilatie en is de ventilatie niet optimaal? Bent u geïnteresseerd in kruipruimte isolatie? Beiden zorgen voor een goed leefklimaat onder én boven uw vloer.


Nu u meer weet over wat het verschil tussen een kwaaitaalvloer en mantavloer is, maar vooral welke aandachtspunten ze beiden hebben, zit u misschien met meer vragen. Stel ze ons gerust. Wij helpen u graag.

Gratis inspectie aanvragen

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en ventilatie tegen vocht

Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

Nadelen schuimbeton
door Rini Petersen 29 apr., 2024
Nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Niet alle materialen die gebruikt worden als vloerisolatie hebben onze voorkeur. Zo zien we bijvoorbeeld de nodige nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Wij kiezen daarom voor het TONZON isolatiesysteem.
Condens tegen purschuim vloerisolatie
door Rini Petersen 03 apr., 2024
Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen. Wanneer ervoor gekozen is de kruipruimte of vloer te isoleren met purschuim, kunnen slechte ventilatie en vochtproblemen dus zorgen voor condens op het purschuim. Condensvorming kan ook veroorzaakt worden door onjuist aangebracht of beschadigd purschuim.
Vloerisolatie bij nieuwbouwwoning
door Rini Petersen 22 feb., 2024
Meta: Vloerisolatie bij een nieuwbouwwoning is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw standaard vanaf de bouw. Het is dus niet de vraag of vloerisolatie bij een nieuwbouwhuis nodig is, maar welke thermische isolatie op het moment van de bouw voor uw woning het beste is.
Share by: