Blog Layout

Waarom een dauwpunt berekening uitvoeren bij ventilatie en isolatie?

Wat is een dauwpunt berekening uitvoering bij ventilatie en isolatie?

Wat is een dauwpunt hoor ik je denken? En wat hebben dauwpunt, ventilatie en isolatie met elkaar te maken? En waarom is het dauwpunt kennen belangrijk voor de klimaatbeheersing in uw woning? We leggen het uit in dit blog dat gaat over waarom een dauwpunt berekening uitvoeren bij ventilatie en vloerisolatie of kruipruimte isolatie nodig is. 


Meest gestelde vraag: Wat is dauwpunt? 


Misschien heeft u nog nooit van ‘dauwpunt’ gehoord. Toch heeft het te maken met een fenomeen dat we allemaal kennen. Namelijk: dauw. Dauw ontstaat wanneer waterdamp weer vloeibaar wordt. Er is altijd een bepaalde luchtvochtigheid in de lucht. Hoe warmer de lucht is, hoe meer vocht het in gasvorm (waterdamp) kan opnemen. Door warmteafgifte aan de omgeving kan de luchttemperatuur afkoelen. Buiten gebeurt dit bijvoorbeeld ’s nachts, wanneer de temperatuur van overdag naar hogere luchtlagen opstijgt. In die hogere luchtlagen condenseert de dam tot wolken. Maar waterdamp vanuit de lucht kan buiten ook in lagere luchtlagen condenseren. We zien dan ’s morgens dauw.


Dauwpunt binnenshuis 


Een dauwpunt is het moment waarop lucht een relatieve luchtvochtigheid van 100% aanneemt. Als het dauwpunt wordt bereikt, kan de lucht geen water meer opnemen en verandert waterdamp in water. Waarschijnlijk kent u dauw vooral van nat gras of dauw op de auto wanneer u ’s morgensvroeg het huis verlaat. Maar hetzelfde principe: waterdamp dat condenseert tegen koudere oppervlakken, komt ook in huis voor. Ook binnenshuis is het dauwpunt het punt waarop de relatieve luchtvochtigheid 100% is. En dat is net voor het moment waarop er geen waterdamp meer bij kan, en het vocht gaat condenseren. Anders gezegd: wanneer er een hoge luchtvochtigheid in huis is, is er ook een hoog dauwpunt. En waar een hoog dauwpunt is, is condensatie met alle problemen van dien.


Informatie aanvragen
dauwpunt

Dauwpunt berekenen

De lucht in kamers, de kelder en de kruipruimte kan niet onbeperkt een hoeveelheid vocht opnemen. Hoe lager de temperatuur, hoe lager ook het absorptievermogen. Dit kan binnenshuis voor problemen zorgen. Vochtige wanden en plafonds veroorzaakt door gecondenseerd water, duiden erop dat de lucht het dauwpunt heeft bereikt - d.w.z. 100 procent verzadigd is met waterdamp. Daarom kan het geen kwaad om het dauwpunt te (laten) berekenen om vochtschade in huis of in de kelder te voorkomen.



Gratis inspectie en hulp

Luchtvochtigheid berekenen

De luchtvochtigheid wordt berekend met een vochtmeter. Als we de luchtvochtigheid kennen, kan ook het dauwpunt berekend worden. Voor een dauwpuntberekening moeten we eerst de absolute en relatieve vochtigheidswaarden van de kamerlucht scheiden. De absolute waarde staat voor de absolute hoeveelheid water in de lucht en wordt gemeten in grammen per kubieke meter (g/m³). De relatieve waarde geeft het percentage van de kamerlucht aan dat al verzadigd is met vocht. Bij een waarde van 100 procent komt de absolute hoeveelheid water erin overeen met de maximale absorptiecapaciteit. Wanneer dit punt wordt overschreden wordt waterdamp als gecondenseerd water zichtbaar op bijvoorbeeld muren en plafonds.


Koudere lucht kan minder waterdamp absorberen dan warmere. Bij een temperatuurwaarde van 15 graden Celsius kan lucht in huis of een vertrek maximaal 12,8 g/m³ water opslaan. Dit getal komt overeen met een relatieve vochtigheidswaarde van 100 procent. Bij 25 graden Celsius wordt de verzadiging echter pas bereikt bij 23 g/m³. De optimale vochtigheidswaarden binnenshuis bedraagt 40 tot 60 procent.



De oplossing tegen vochtige kruipruimten

Isosel Vloerisolatie werkt met TONZON bodemfolie om het probleem van vocht in de kruipruimte op te lossen. Deze oplossing zorgt ervoor dat vocht uit de kruipruimte verdwijnt. Ook levert bodemfolie een bijdrage aan kruipruimte isolatie omdat de temperatuur in de kruipruimte stijgt.

Vochtige kruipruimte

Wat heeft een dauwpunt berekening te maken met uw woning? 

We hebben net gezien dat de hoeveel vocht in een woning, kelder of ruimte te maken heeft met temperatuur en de hoeveelheid vocht in de lucht. Vocht in huis is nodig, maar waterdamp dat zich in de vorm van condensatie afzet op wanden en muren is ongewenst. Condensatie die vochtproblemen en schimmels veroorzaken kan in verband worden gebracht met een slechte ventilatie, maar ook een slechte isolatie. In veel woningen, kruipruimten en kelders komen beiden voor. Vaak ongemerkt, omdat je deze ruimten niet elke dag betreedt. Door ventilatieproblemen en isolatieproblemen in kruipruimten aan te pakken kan het probleem van condensatie worden opgelost. Om de problemen (en de juiste oplossing) helder te krijgen, maakt een luchtvochtigheid meting en een dauwpunt berekening onderdeel uit van onze schouw.



Het dauwpunt in kruipruimten verlagen met kruipruimteventilatie

Een vochtige kruipruimte zorg voor vochtproblemen in de woning. Wanneer vocht niet uit weg kan, is dit een voedingsbodem voor schimmels. Ook zal het vocht zich via de capillaire werking een weg naar boven zoeken. Met als gevolg rot en schimmel van de bouwmaterialen. Vloerisolatie en ventilatie zorgen ervoor dat het dauwpunt verlaagd wordt. Hoe zit dat?

Om het dauwpunt te vertragen, zodat kelders en kruipruimten minder vochtig zijn, is het belangrijk om de temperatuur en luchtvochtigheid optimaal te houden. Dit kan onder andere met kruipruimte ventilatie bereikt worden.


Wij verzorgen twee verschillende methoden om een betere kruipruimte ventilatie te bereiken. De eerste methode van kruipruimte isolatie is het aanbrengen van ventilatiekokers vanuit de kruipruimte naar buiten. Een speciaal rooster zorgt ervoor dat vocht naar buiten kan, maar ongedierte buiten blijft.


Wanneer er geen ruimte is om deze ventilatiekokers te plaatsen, bijvoorbeeld omdat we leidingen tegenkomen die niet verlegd kunnen worden, dan passen we kruipruimteventilatie toe door middel van een koekoeksysteem. Hoe omvangrijk de kruipruimte ventilatie moet worden wordt door ons berekend aan de hand van de luchtvochtigheid en de grootte van de ruimte.


Informatie aanvragen
  • dauwpunt foto

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    Knop

Vloerisolatie voor het verhogen van het dauwpunt

Hoe kouder het oppervlak, hoe sneller zal er zich vocht op afzetten. Met een goede kruipruimte ventilatie, neem het vochtpercentage in de kruipruimte af. Vloerisolatie en/of kruipruimte isolatie zorgt ervoor dat de vloer warmer blijft. Met als gevolg dat er zich minder water op zal afzetten. Ventilatie en isolatie gaan beiden de luchtvochtigheid in huis tegen.


Ook bodemisolatie helpt om het percentage luchtvochtigheid te laten dalen. Bodemisolatie is niet hetzelfde als vloerisolatie of kruipruimte-isolatie. Bodemisolatie is een speciaal product dat een grote bijdrage levert aan vochtwering in kelders en kruipruimten als gevolg van stijgend grondwater. Bodemisolatie werkt als waterkering. Wij werken hiervoor met de bodemfolie van TONZON. Deze bodemfolie is vochtwerend en ongevoelig voor vocht en schimmel. Dit zorgt voor een lange levensduur van de folie en een zeer effectief effect. Bodemfolie van TONZON wordt op de bodem van de kruipruimte geplaatst, maar ook tegen de zijwanden. Daar vormt het een sterke waterkering tegen bodemvocht: vocht kan de kruipruimte niet meer in!


Bodemisolatie, vloerisolatie en ventilatie 

Bodemisolatie, vloerisolatie en ventilatie zijn zeer effectief om vocht te lijf te gaan en het dauwpunt in de kelder, de kruipruimte of in huis te verlagen. Dit gaat zeker op wanneer u ze gecombineerd laat toepassen. Bodemfolie stopt de toevoer van vocht in de kruipruimte vanuit het grondwater. Ventilatie zorgt ervoor dat het te veel aan vocht (er is altijd vocht in de lucht aanwezig) kan worden afgevoerd. En tenslotte zorgt bodemisolatie ervoor dat vloeren warmer blijven, zodat er minder condens afzetting kan plaatsvinden.


Deze 3-dubbele aanpak levert u veel op:


  • Geen vochtproblemen meer vanuit de kruipruimte
  • Minder warmteverlies vanuit huis naar de kruipruimte
  • Verhoging van een gezond binnenklimaat
  • Verlaging van energiekosten 



Informatie aanvragen

 Waarom TONZON kruipruimte sterk is tegen vochtproblemen in huis

Isolatie is één van de methoden om een hoge luchtvochtigheid en vochtproblemen als gevolg van condensatie in huis tegen te gaan. Bij Isosel pakken we deze problemen aan met de innovatieve isolatieoplossingen van TONZON. Het geheim van TONZOn bestaat uit onder andere… lucht! Dit gaat op voor de meeste isolatiematerialen, maar toch werkt de TONZON methode anders dan traditionele isolatieoplossingen. TONZON vloerisolatie bestaat uit een speciaal vocht- en schimmelwerende folie. De waterkerende bodemfolie bestaat uit een dikke foliesoort. De folie voor vloerisolatie heeft grote luchtkamers, die na het aanbrengen van de folie tegen de onderkant van de vloer, door ons met lucht worden gevuld. Met vloerisolatie in de kruipruimte van TONZON aan de onderkant van de vloer, is er voor warmte geen ontsnappen meer aan. Het resultaat: er gaat veel minder energie verloren en de vloeren voelen warmer aan. Dit zorgt voor een aangename temperatuur zonder koude luchtstromen in de ruimte boven de kruipruimte. Maar het zorgt er ook voor minder afzetting van condens. oftewel: het dauwpunt wordt sterk verlaagd!


Gratis inspectie aanvragen

Heeft u een hoge luchtvochtigheid in huis? 

Een hoge luchtvochtigheid in huis is onder andere te merken aan veel condensvorming, vochtplekken en – helaas ook vaak – schimmelvorming. Je wilt er niet aan denken! De ventilatie-oplossingen en isolatieoplossingen van Isosel en TONZON helpen vocht uit huis te weren zodat u gezonder en prettiger kunt wonen. Door middel van isolatie en ventilatie wordt het dauwpunt in huis of in de kruipruimte verlaagd. Wilt u meer weten of met ons in gesprek over doeltreffende methoden om uw vocht uit huis te weren door middel van kruipruimte isolatie en/of kruipruimte ventilatiesystemen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op. Wij helpen u graag met onze kennis om de luchtvochtigheid en het dauwpunt in uw woning te verlagen.


Bij Isosel zetten we ons in voor het maximaliseren van de energie-efficiëntie en het voorkomen van vochtproblemen in de woningen van onze klanten. Inmiddels kunnen we terugkijken op heel wat jaren ervaring op het gebied van kruipruimte isolatie, kruipruimte ventilatie en bodemisolatie. Gevestigd in Wassenaar werken we door de hele provincie Zuid-Holland.


Elk project start met een gratis kruipruimte-inspectie! Vraag deze aan wanneer u problemen vanuit de kruipruimte vermoed en dé specialist voor gezondere kruipruimten wilt inschakelen.


Gratis inspectie aanvragen

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en ventilatie tegen vocht problemen

Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

Nadelen schuimbeton
door Rini Petersen 29 apr., 2024
Nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Niet alle materialen die gebruikt worden als vloerisolatie hebben onze voorkeur. Zo zien we bijvoorbeeld de nodige nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Wij kiezen daarom voor het TONZON isolatiesysteem.
Condens tegen purschuim vloerisolatie
door Rini Petersen 03 apr., 2024
Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen. Wanneer ervoor gekozen is de kruipruimte of vloer te isoleren met purschuim, kunnen slechte ventilatie en vochtproblemen dus zorgen voor condens op het purschuim. Condensvorming kan ook veroorzaakt worden door onjuist aangebracht of beschadigd purschuim.
Vloerisolatie bij nieuwbouwwoning
door Rini Petersen 22 feb., 2024
Meta: Vloerisolatie bij een nieuwbouwwoning is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw standaard vanaf de bouw. Het is dus niet de vraag of vloerisolatie bij een nieuwbouwhuis nodig is, maar welke thermische isolatie op het moment van de bouw voor uw woning het beste is.
Share by: