Blog Layout

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes bestrijden 

Last van het bekende zilvervisje?

Zilvervisje… De naam klinkt zo onschuldig. Maar onschuldig zijn deze kleine diertjes allerminst. Om zilvervisjes te bestrijden is het belangrijk om de oorzaak van de overlast te vinden en deze aan te pakken. Een ding kunnen we u vast meegeven: zilvervisjes in huis heeft niets te maken met onvoldoende hygiëne. Wel met de staat van uw woning.



Informatie aanvragen
Zilvervisjes bestrijden

Veel gestelde vragen ver zilvervisjes

  • Wat zijn zilvervisjes?

    Zilvervisjes houden zich overdag schuil. Wanneer je in het donker thuiskomt of ’s nachts het licht aandoet, kun je ze snel zien wegkruipen op zoek naar beschutting. Zilvervisjes (Lepisma saccharina) behoren tot de insecten. Familieleden van zilvervisjes zijn papiervisjes die zich ook graag in woningen ophouden. Zilvervisjes zijn ongeveer een centimeter lang en langwerpige. Ze hebben geen vleugels, maar zes pootjes en voelsprieten op hun kop. Volwassen zilvervisjes hebben schubben die zilverachtig schijnen in het licht. Dit verklaart de naam ‘zilvervisje’. 

  • Zijn zilvervisjes gevaarlijk?

    Zilvervisjes houden zich graag op onder meubels, in voegen en scheuren, in vochtige kelders en kruipruimten, achter los behang, in de keuken achter het fornuis of bij de gootsteen, is wasruimten en rondom lekkende leidingen. Hun aanwezigheid is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Ze zijn schuw en kunnen niet bijten. Indirect is de aanwezigheid van zilvervisjes wel een gevaar. Dit komt omdat de aanwezigheid van zilvervisjes een teken kan zijn van een vochtprobleem in huis. Een huis met te veel vocht is gevoelig voor schimmel. Heeft u last van zilvervisjes in huis? Wees dan alert op een vochtprobleem!

  • Wat is de oorzaak van zilvervisjes in huis?

    Zilvervisjes zijn nachtdiertjes die van een warme, vochtige omgeving houden. Omdat ze niet van daglicht houden, kan het lang duren voor u doorheeft dat er zich zilvervisjes in uw woning bevinden. Daar komt bij dat ze zich ophouden in kleine ruimtes zoals onder plinten, tussen houten vloerdelen en kozijnen en in scheuren en holle ruimtes in muren. Vooral plaatsen die relatief vochtig zijn kruipruimten en kelders houden zilvervisjes zich graag op. De optimale leefomstandigheden voor zilvervisjes is een vochtige ruimte met relatief warme temperatuur. Vochtige kelders, kruipruimten, maar ook badkamers zijn een zilvervisjes-paradijs. Hier vinden ze genoeg te eten en zich snel vermenigvuldigen. Zilvervisjes kunnen tot wel vijf jaar oud worden en in die tijd brengen ze heel wat larven voort. Een plaag kan bestaan uit honderden insecten. 

  • Tasten zilvervisjes mijn woning aan?

    Omdat zilvervisjes erg taai zijn en meerdere jaren leven zijn ze niet alleen lastig te bestrijden, maar kunnen ze ook veel schade aanrichten. Wanneer je zilvervisjes in huis hebt, kan dit leiden tot schade aan de woning. Zilvervisjes bestrijden is vaak ook een vochtprobleem bestrijden. Dit komt omdat een te hoge luchtvochtigheid de aanwezigheid van zilvervisjes bevordert, maar ook die van schimmelgroei. Zilvervisjes én schimmel in huis gaat vaak samen. Bepaalde schimmels zijn een voedingsbodem waar de diertjes zich graag bij ophouden. 

Informatie aanvragen

Zilvervisjes en vloerisolatie

Naast dat u zilvervisjes kunt bestrijden met speciale producten, is het nodig om nesten op te sporen. Wanneer u weet waar de nesten zich bevinden en wáárom ze juist daar te vinden zijn, kunt u het probleem grondig aanpakken. Om zilvervisjes definitief te bestrijden is het vaak nodig om het vochtprobleem in huis aan te pakken. Wanneer u zilvervisjes in de badkamer of het toilet aantreft, kan bestrijding en voldoende ventilatie de oplossing zijn. Wanneer de zilvervisjes zich in de kelder, een vochtige kruipruimte of in spleten van een vochtige muur ophouden is het zaak dit vochtprobleem grondig aan te pakken. Dit kan met vloerisolatie.


Gratis inspectie en hulp
Zilvervisjes bestrijden

Vloerisolatie tegen vocht in huis en bestrijding van het zilvervisje

Vloerisolatie stopt optrekkend vocht vanuit de kruipruimte of kelder. Wanneer dit proces wordt onderbroken, krijgen vloeren en muren de kans om te drogen. Een direct gevolg is dat ongedierte als zilvervisjes, maar ook schimmels geen leefgebied en voedingsbodem meer hebben. Soms is het nodig om vloerisolatie te combineren met spouwmurisolatie, zodat het probleem zich niet verplaatst.


Heeft u last van zilvervisjes in huis en wilt u deze definitief bestrijden? Verlaging van het vochtgehalte in huis door middel van vloerisolatie bestrijd veel problemen en komt uw wooncomfort ten goede. Want natuurlijk heeft vloerisolatie meer voordelen dan het bestrijden van zilvervisjes, schimmels en vocht. Het is meervoudige oplossing, zowel op het gebied van vochtbestrijding in huis, als op gebied van energiebesparing. Vloerisolatie kan worden aangebracht in de kruipruimte.



Vocht en zilvervisjes in een houten vloer zonder kruipruimte

Heeft u geen of een ondiepe kruipruimte? Dit komt vaak voor in oudere woningen met een houten vloer. Een dergelijke bodem is een ideaal leefgebied voor zilvervisjes. Ook in dergelijke situaties is vloerisolatie mogelijk. We verwijderen hiervoor de houten vloerdelen en plaatsen een vochtwerende bodemfolie onder de vloer. Daarboven komt een speciale folie die na het aanbrengen wordt gevuld met lucht. Vervolgens worden de houten vloerdelen weer teruggeplaatst. Het leefgebied van storende zilvervisjes en ongezonde schimmels behoort direct tot het verleden.



Meer weten over de bestrijding van vocht, schimmel en ongedierte in huis met behulp van isolatie? Vraag ons vrijblijvend om advies!

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en ventilatie tegen vocht problemen in huis

  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

    Nadelen schuimbeton
    door Rini Petersen 29 apr., 2024
    Nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Niet alle materialen die gebruikt worden als vloerisolatie hebben onze voorkeur. Zo zien we bijvoorbeeld de nodige nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Wij kiezen daarom voor het TONZON isolatiesysteem.
    Condens tegen purschuim vloerisolatie
    door Rini Petersen 03 apr., 2024
    Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen. Wanneer ervoor gekozen is de kruipruimte of vloer te isoleren met purschuim, kunnen slechte ventilatie en vochtproblemen dus zorgen voor condens op het purschuim. Condensvorming kan ook veroorzaakt worden door onjuist aangebracht of beschadigd purschuim.
    Vloerisolatie bij nieuwbouwwoning
    door Rini Petersen 22 feb., 2024
    Meta: Vloerisolatie bij een nieuwbouwwoning is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw standaard vanaf de bouw. Het is dus niet de vraag of vloerisolatie bij een nieuwbouwhuis nodig is, maar welke thermische isolatie op het moment van de bouw voor uw woning het beste is.
    Share by: