Blog Layout

Zwammen in huis | Zwammen en schimmels in huis oplossen met vloerisolatie

Zwammen in huis bestrijden 

Zwammen zijn schimmels die in razend tempo kunnen uitgroeien tot een plaag. Vochtigheid, ventilatiegedrag en condensatie zijn drie factoren die leiden tot schimmelaantasting en zwammen in huis. Niet alleen waar u dat kunt zien, zoals in hoeken van kamers en in de buurt van buitenmuren onder ramen, maar ook onzichtbaar onder de vloer of in de kelder. 


Zwammen komen vooral voor op hout, maar komen ook voor op vochtige muren. De meest voorkomende zwammen in huis zijn:


  • De huiszwam: een bruine zwam met witte randen
  • De kelderzwam: een gele zwam met lichtere randen
  • De poriënzwam: deze ziet eruit als een witte schimmelwolk 


Isosel Vloerisolatie helpt zwammen in huis te bestrijden met isolatie- en ventilatieoplossingen. Dringend iets doen tegen schimmels en zwammen in huis? Neem contact op voor meer informatie, een vrijblijvende schouw en een effectieve aanpak tegen schimmels en zwammen.


Informatie aanvragen
zwammen in huis isolatie

Zwammen in huis zijn geen pretje!

Zwammen in huis ontdekken is geen pretje. Het betekent dat er in huis een vochtprobleem is. Daarbij zijn zwammen een gevaar voor de gezondheid vanwege de schimmelsporen die in via ademhalen in de luchtwegen terechtkomen.


In feiten zijn schimmels overal. De sporen zweven door lucht. Daarom leeft men nooit volledig vrij van schimmel. Dit is geen probleem. Het wordt wel een probleem wanneer schimmels en zwammen binnenshuis voet aan de grond krijgen en groeien. Hiermee worden bewoners via de luchtwegen blootgesteld aan de gezondheidsrisico’s van de schimmels. Schimmel en zwammen in huis dienen daarom absoluut voorkomen en bestreden te worden.



Gratis inspectie en hulp

Wat te doen tegen zwammen in huis? 

Schimmel en zwammen hebben koud vocht nodig om te groeien. Op droge oppervlakken kan geen schimmel groeien. De oplossing ligt daarmee in het weren van vocht. Om dat te doen is de eerste vraag: Waar komt het vocht vandaan? Een te veel aan vocht kan ontstaan als gevolg van een lekkage, als gevolg van onvoldoende ventilatie en als gevolg van optrekkend grondwater. Als het water niet uit de lucht komt, en door ventilatie kan worden afgevoerd, is de eerste stap: het opsporen van de lekkage of voorkomen dat grondwater niet meer de woning kan binnendringen. 


De oplossing tegen vochtige kruipruimten

Isosel Vloerisolatie werkt met TONZON bodemfolie om het probleem van vocht in de kruipruimte op te lossen. Deze oplossing zorgt ervoor dat vocht uit de kruipruimte verdwijnt. Ook levert bodemfolie een bijdrage aan kruipruimte isolatie omdat de temperatuur in de kruipruimte stijgt.

Vochtige kruipruimte

Wanneer vocht wordt gecreëerd door luchtvochtigheid

Een schimmelplaag wordt niet altijd veroorzaakt door het binnendringen van vocht vanuit lekkage, maar door de luchtvochtigheid in huis. Douchen, koken, maar ook ademen en zweten brengt vocht in huis. Wist u dat alleen door te zweten en te ademen een persoon ongeveer één liter vocht per dag in de lucht brengt? Wanneer het dauwpunt bereikt is (het punt waarop de lucht verzadigd is met vocht) slaat het te veel aan vocht op koude oppervlakken neer als condens. Dit is een voedingsbodem voor schimmels en zwammen. Voldoende ventilatie zorgt voor het verfrissen van het binnenklimaat en het afvoeren van een te veel aan vocht in de lucht.

Hoe kunnen we zwammen in huis verhelpen? 

Het verlagen van de luchtvochtigheid, in combinatie met het verhogen van de temperatuur van muren en vloeren zorgt ervoor dat condens en vocht niet kunnen neerslaan. Het verhogen van de temperatuur van muren en vloeren betekent niet dat u volop moet stoken. Het isoleren van vloeren en muren doet het werk!



Informatie aanvragen
  • dauwpunt foto

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    gasverbruik verminderen in huis door isolatie

    Knop

Zwammen onder de vloer herkennen

Heel verraderlijk zijn zwammen die onder de vloeren van woningen ongemerkt hun gang gaan. U komt daar tenslotte niet elke dag. Toch is er een manier om de aanwezigheid van zwammen onder de vloer op te merken. Zwammen verspreiden zich door sporen die bestaan uit een netwerk aan dunnen draden: de zwamvlok genaamd. Deze sporen bestaan uit veel dunne draden bij elkaar, dit noemen we een zwamvlok. Ze hechten zich aan hout en andere vochtige plekken in huis. Zwammen die zich onder de vloer bevinden geven een typerende geur af die te omschrijven is als kruidig en indringend. Wanneer u een nare geur vanuit de kruipruimte of de (houten)vloer ontdekt kan dit op een grote aanwezigheid van zwammen in huis duiden.


Zwammen in huis bestrijden

Zoals gezegd zijn schimmels een bedreiging. Zowel voor de bouwkundige staat van de woning, als voor de luchtweggezondheid van de bewoners. Het is daarom altijd noodzakelijk om in bewoonde gebouwen zwammen en schimmels te bestrijden. Dit kan met een drie-dubbele aanpak:



Ventilatie: Ventilatie vermindert de hoeveelheid vocht in huis of kelder. Wanneer luchtafvoer via ramen niet mogelijk is, kan het aanleggen van een ventilatiesysteem de oplossing zijn.


Bodemfolie: Een andere oorzaak van zwamvorming in huis, is binnendringend vocht als gevolg van lekkage of stijgend grondwater. Bodemisolatie/ kelderisolatie is een manier om grondwater uit de kelder of kruipruimte te weren. We werken hiervoor met de waterkerende folies van TONZON. Deze folie zorgt ervoor dat er geen water meer vanuit de bodem kan doordringen in het pand. Nadat de ruimte is gedroogd kan de onderzijde van de vloer worden voorzien van vloerisolatie.


Vloerisolatie: isolatie heeft een dubbele werking. Enerzijds zorgt isolatie ervoor dat warmte van binnenuit niet kan ontsnappen. Dit heeft als welbekend effect dat u minder hoeft te stoken om het binnen aangenaam warm te krijgen en te houden. Een tweede voordeel van vloerisolatie is dat de vloer minder koud afkoelt. Met als gevolg dat condensvorming een halt wordt toegeroepen.


Deze dubbele aanpak zorgt voor drogen kelders en kruipruimten waar nieuwe zwamvorming geen kans meer heeft. Bestaande zwammen en schimmels worden voorafgaand aan de isolatie- en/of ventilatiewerkzaamheden met een speciaal product gedood en de zwammen worden verwijderd. 


Informatie aanvragen

Conclusie

Zwammen kunnen niet overleven zonder vocht. Het voorkomen van zwammen in huis bestaat uit het voorkomen van vocht door ventilatie, vochtkering en isolatie. Op het gebied van schimmelbestrijding in huis kan Isosel u helpen met de effectieve isolatie-oplossingen van TONZON. TONZON producten leveren een hoog isolatierendement. Het materiaal bestaat uit een speciaal vocht- en schimmel ongevoelige folie. Lees meer over TONZON op onze pagina ‘bodemisolatie’.



Gratis inspectie aanvragen

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en ventilatie tegen vocht problemen

  • zwammen in huis oplossen bij klanten
  • Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

    Condens tegen purschuim vloerisolatie
    door Rini Petersen 03 apr., 2024
    Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen. Wanneer ervoor gekozen is de kruipruimte of vloer te isoleren met purschuim, kunnen slechte ventilatie en vochtproblemen dus zorgen voor condens op het purschuim. Condensvorming kan ook veroorzaakt worden door onjuist aangebracht of beschadigd purschuim.
    Vloerisolatie bij nieuwbouwwoning
    door Rini Petersen 22 feb., 2024
    Meta: Vloerisolatie bij een nieuwbouwwoning is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw standaard vanaf de bouw. Het is dus niet de vraag of vloerisolatie bij een nieuwbouwhuis nodig is, maar welke thermische isolatie op het moment van de bouw voor uw woning het beste is.
    Motten in huis
    door Rini Petersen 23 jan., 2024
    Heeft u last van motten in huis? Neem eens een kijkje in de kruipruimte! Motten houden van vochtige, donkere ruimten. Is dit de definitie van uw kruipruimte? Dan bestaat de kans dat last van motten in huis alles te maken heeft met de ruimte onder uw woning. Goede vloerisolatie en ventilatie verhelpen het probleem.
    Share by: