Blog Layout

Nadelen van steenwol

De nadelen van steenwol als isolatiemateriaal

Steenwol of geen steenwol?

Steenwol, door veel mensen ook wel glaswol of rotswol genoemd, wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal voor verschillende delen van een huis. Waaronder in de spouw, in de kruipruimte of als dakisolatie. Hoewel steenwol enkele voordelen heeft, zoals een goede isolatiewaarde en kostenefficiëntie, zijn er ook aanzienlijke nadelen van steenwol die niet over het hoofd mogen worden gezien.


Informatie aanvragen
  • Stank uit de kruipruimte?

    nadelen van steenwollen isolatie

    nadelen van steenwol

    toegang tot de kruipruimte

Eerst, wat is steenwol eigenlijk? 

Steenwol is niet hetzelfde als glaswol of rotswol, maar deze drie worden wel vaak in één adem genoemd. Steenwol is een isolatiemateriaal gemaakt van gesmolten gesteente, meestal basalt of diabaas, dat wordt gesponnen tot vezels en samengeperst tot platen of dekens. Het verschil tussen steenwol en rotswol is minimaal, omdat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Glaswol is een isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd uit gerecycled glas en zand, gesmolten tot vezels en gebruikt voor thermische en akoestische isolatie in de bouw.


Rotswol is echter een bredere term die zowel steenwol als glaswol omvat, terwijl steenwol specifiek verwijst naar isolatiemateriaal gemaakt van steenachtige grondstoffen.


Gratis inspectie en hulp

De nadelen van steenwol

Goed, nu het verschil tussen steenwol en glaswol helder is, is het tijd om te kijken naar de nadelen van steenwol. Want hoewel het materiaal veel gebruikt wordt, is het niet altijd de beste keus. Een van de belangrijkste nadelen van steenwol is de gevoeligheid voor vocht. In kruipruimtes, waar het grondwater tijdens de wintermaanden kan stijgen, kan steenwol een vochtprobleem veroorzaken. Dit vocht kan leiden tot de vorming van schimmels en zelfs schade aan uw vloer veroorzaken, wat aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen.


Daarnaast zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan het werken met steenwol. Het materiaal kan huidirritatie veroorzaken en ademhalingsproblemen veroorzaken bij blootstelling. Het materiaal steenwol is meestal weggewerkt onder de vloer, in de spouw, of onder de aftimmering van het dak. Toch is dit nadeel van steenwol er wel een om rekening mee te houden.


Steenwol in de kruipruimte

Als u steenwol overweegt voor vloerisolatie in uw kruipruimte, of deze zelfs al heeft, is het verstandig om een kruipruimte inspectie te laten uitvoeren naar effectiviteit. Is steenwol aan aangetast door vocht, of op een andere manier aangetast, dan ontstaan zogenaamde koudebruggen. Dit zijn locaties waarop geen of geen goed isolatiemateriaal aanwezig is. Langs deze locaties ontsnap warmte. Bovendien vormen koudebruggen in vochtige kruipruimten een groot risico op extra vochtproblemen. Dit komt doordat het isolatiemateriaal rondom de koudebrug warmer is. Waar het kouder is slaat het vocht neer op de muur. Precies zoals waterdamp in de badkamer tegen een koude spiegel condenseert. Dit is een risico wanneer het vocht kans ziet om in de muur te trekken of een broedplaats voor schimmels wordt. 


Een goed alternatief om de nadelen van steenwol te omzeilen, zijn TONZON vloerisolatie of EPS++ (bodem) parels. Als u advies nodig heeft over verschillende soorten isolatiematerialen voor in de kruipruimte, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze specialisten. Wij informeren u graag over goede isolatieoplossingen zoals TONZON isolatiemateriaal en kruipruimte-isolatie met EPS+++ parels.

Steenwol versus TONZON vloer- en kruipruimte isolatie

De vergelijk is eigenlijk niet goed te maken. Steenwol en TONZON vloer- en kruipruimte isolatie zijn twee zeer verschillende isolatiematerialen met verschillende principes en toepassingen. Steenwol is een minerale isolatie gemaakt van gesmolten gesteente, dat vaak wordt gebruikt voor thermische isolatie in muren en daken. Het laat zich lastig te installeren in kruipruimtes vanwege de stugheid en de gevoeligheid voor vocht.


TONZON, daarentegen, is een systeem dat gebruikmaakt van thermokussens en reflecterende folie om de warmte te weerkaatsen en vast te houden. Het is speciaal ontworpen voor kruipruimte-isolatie en heeft als voordeel dat het met minimale materialen te installeren is. Pas het installeren van de thermische folie worden de grote luchtkamers gevuld met lucht. Bovendien heeft TONZON ook geluidsisolerende eigenschappen. Het is niet alleen ongevoelig voor vocht en schimmel, het kan het vochtproblemen in de kruipruimte zelfs verminderen.

De nadelen van steenwol kunnen zeer goed worden opgevangen door te kiezen voor de isolatieoplossing van TONZON. Meer weten? Neem contact met ons op via de button of vraag onze gratis inspectie aan.


Informatie aanvragen

Steenwol versus EPS++ parels

EPS++ parels worden gemaakt uit geëxpandeerd polystyreen (EPS) met toevoeging van graniet. Ze worden parels genoemd omdat ze klein van stuk zijn en rond. Veel mensen kennen EPS ook wel als piepschuimbolletjes. De toevoeging van graniet zorgt voor verbetering van de thermische eigenschappen. Wij kunnen wij met een speciaal voor ons aangepaste machine ook EPS++ parels aanbrengen in de kruipruimte. Hiermee kunt u ook voor vloer- en kruipruimte-isolatie profiteren van de goede thermische van die hoog rendement isolatiemateriaal.


Wilt u de beste keus maken in isolatie voor de kruipruimte en de nadelen van steenwol voor vloerisolatie opheffen met EPS++parels of TONZON vloerisolatie? Vraag ons dan vrijblijvend om meer informatie.


Informatie aanvragen
  • Stank uit de kruipruimte?

    toegang tot de kruipruimte verkrijgen

    toegang tot de kruipruimte verkrijgen

    Radongas in huis

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en kruipruimte ventilatie tegen vocht problemen in huis

  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

    Condens tegen purschuim vloerisolatie
    door Rini Petersen 03 apr., 2024
    Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen. Wanneer ervoor gekozen is de kruipruimte of vloer te isoleren met purschuim, kunnen slechte ventilatie en vochtproblemen dus zorgen voor condens op het purschuim. Condensvorming kan ook veroorzaakt worden door onjuist aangebracht of beschadigd purschuim.
    Vloerisolatie bij nieuwbouwwoning
    door Rini Petersen 22 feb., 2024
    Meta: Vloerisolatie bij een nieuwbouwwoning is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw standaard vanaf de bouw. Het is dus niet de vraag of vloerisolatie bij een nieuwbouwhuis nodig is, maar welke thermische isolatie op het moment van de bouw voor uw woning het beste is.
    Motten in huis
    door Rini Petersen 23 jan., 2024
    Heeft u last van motten in huis? Neem eens een kijkje in de kruipruimte! Motten houden van vochtige, donkere ruimten. Is dit de definitie van uw kruipruimte? Dan bestaat de kans dat last van motten in huis alles te maken heeft met de ruimte onder uw woning. Goede vloerisolatie en ventilatie verhelpen het probleem.
    Share by: