Blog Layout

Last van motten in huis

Last van motten in huis?

Wat mot jé? Kijk "ff" in de kruipruimte ...

Geen last van zilvervisjes of zwammen, maar overlast van motten in huis en uw kruipruimte? Op het eerste gezicht lijken ze weinig met elkaar te maken te hebben. De waarheid ligt echter anders. Motten houden van vochtige, donkere ruimten. Is dit de definitie van uw kruipruimte? Dan bestaat de kans dat last van motten in huis alles te maken heeft met die ‘vergeten’ vochtige kruipruimte onder uw woning.


Informatie aanvragen
  • Stank uit de kruipruimte?

    nadelen van steenwollen isolatie

    nadelen van steenwol

    toegang tot de kruipruimte

Help, ik heb last van motten in huis! 

Er bestaan veel verschillende mottensoorten die in huizen leven, waaronder de kleermot (Tineola bisselliella) die vooral bekend is vanwege het beschadigen van kleding. In de kruipruimte van huizen kunnen verschillende soorten motten voorkomen, zoals de bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella) en de kelder mot (Tine pellionella). Deze motten worden vaak aangetrokken door vochtige omstandigheden en organisch materiaal zoals oude stoffen, tapijten en zelfs opgeslagen voedingsmiddelen.


Gratis inspectie en hulp

Bruine motten en kelder-motten

Motten worden niet oud. Volwassen motten leven slechts rond de 14 dagen. Dit betekent niet dat een mottenplaag zo’n vaart niet zal lopen. Een mottenplaag kan enkele maanden aanhouden en zich continu herhalen. Dit komt door de verpoppingsperiode van mottenlarven. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt de verpopping van larve tot mot enkele weken tot maanden. Wordt een mottenplaag niet opgelost, door het wegnemen van een aangenaam leefmilieu voor de diertjes, dan steekt de plaag steeds opnieuw de kop op.


Last van motten in huis? Let op vochtige kruipruimten! 

Heb je last van motten in huis, die de kruipruimte hebben verkozen als leefruimte? Dan kun je dit probleem oplossen door het nemen van maatregelen die het lucht- en vochtigheidsklimaat in de kruipruimte veranderen. 

Kruipruimtes met een slechte ventilatie of met optrekkend vocht vanuit de boden zijn een mottenparadijs. Vocht in organische materialen zoals hout of kalk, zijn een voedingsbodem voor schimmels en zwammen, maar ook voor motten. De aanwezigheid van vocht en schimmels zorgt voor een muffe geur, om nog maar te zwijgen van de effecten op de gezondheid van de bewoners! Waar bruine motten en kelder motten dol zijn op een muffige kruipruimten, kan het voor mensen zorgen voor luchtwegproblemen.

Om motten uit huis te weren, kan het nodig om maatregelen te treffen die de kruipruimte droog houden. Dit kan met kruipruimte isolatie en ventilatie.

Kun je een mottenplaag vanuit de kruipruimte voorkomen?

Tegen de tijd dat u last heeft van motten in huis, gaat het om volwassen motten. En wanneer u volwassen motten ziet rondvliegen, is het meestal te laat. Larven blijven veilig in de kruipruimte, waar u waarschijnlijk zelden een kijkje neemt. Het is echter heel goed mogelijk om een mottenplaag te voorkomen wanneer de beestjes zich in de kruipruimte ophouden. Dit kan effectief worden aangepakt door kruipruimte isolatie. Door het isoleren van de kruipruimte worden de omstandigheden minder gunstig voor motten. Isolatie helpt de luchtvochtigheid te reguleren en vermindert vocht, wat essentieel is voor de ontwikkeling van mottenlarven. Bovendien wordt door het aanbrengen van isolatiematerialen de toegang voor motten tot de kruipruimte beperkt, waardoor ze minder kans hebben zich daar te vestigen en te vermenigvuldigen.


Informatie aanvragen

Kruipruimte-isolatie maakt een eind aan uw vochtige kruipruimte

Kruipruimte isolatie en ventilatie zijn een doeltreffende methode om halt toe te roepen aan vochtproblemen in de kruipruimte. Of u nu last van motten heeft in de kruipruimte, er zich andere schadelijk ongedierte ophoudt of dat uw woning bedreigd wordt door binnendringend grondwater: isolatie biedt oplossingen.


Informatie aanvragen
  • Stank uit de kruipruimte?

    toegang tot de kruipruimte verkrijgen

    mot in huis

    Radongas in huis

Welke vloerisolatie bij overlast door ongedierte? 

  • Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal die speciaal geschikt zijn voor het isoleren van kruipruimten. Wij werken met de isolatiemethode van TONZON en isoleren kruipruimten met EPS-parels. Met de TONZON-methode wordt de kruipruimte geïsoleerd door middel van bodemfolie en thermokussens. De bodemfolie zorgt ervoor dat optrekkend vocht, waar motten zo dol op zijn, tot het verleden behoort. De thermokussens van dit systeem zorgen er – aangebracht aan de onderkant van de vloer – zorgen voor verminderde warmteverlies.


  • Bij kruipruimte-isolatie met EPS-parels brengen we via een speciale machine kleine EPS-isolatieparels aan in de kruipruimte. Dit zorgt voor isolerende laag waardoor de luchtkwaliteit in de kruipruimte verbetert en de kruipruimte goed is geïsoleerd. Last van motten in de kruipruimte komt hierna niet meer voor. Isolatie van de vloer met EPS-parels is geschikt voor elke soort kruipruimte, zelfs in extreem lage ruimten.


  • Daarnaast blijft isolatie van de kruipruimte belangrijk omdat er ook in geïsoleerde kruipruimten altijd een minimale hoeveelheid luchtvochtigheid aanwezig is. Uiteraard kijken bij kruipruimte-isolatie ook goed naar de hoe het met de luchtcirculatie in de kruipruimte gesteld. Ook hiervoor bieden we maatwerkoplossingen.



Informatie aanvragen

Vloerenspecialist in vloerisolatie

Bij Isosel zijn we vloerspecialisten op het gebied vloerisolatie. Met het isoleren van vloeren en kruipruimten leveren we een bijdrage aan een gezonder woonklimaat. Een woonklimaat waarmee je – door toepassing van een isolatieoplossing – ook nog eens flink kunt besparen op de energiekosten.


Heeft u vragen over kruipruimte isolatie of kruipruimteventilatie en hun invloed op het bestrijden van ongedierte in de kruipruimte? Heeft u last van motten in huis vanuit de kruipruimte en wilt u dit duurzaam oplossen in combinatie met energiebesparing? Neem dan contact met ons op. Wij geven u gericht antwoord op vragen die juist op uw woonsituatie en kruipruimte van toepassing zijn. Uiteraard kunt u ook een vrijblijvende schouw aanvragen die licht geeft op de vraag wat het isoleren van de kruipruimte u oplevert. 

Informatie aanvragen

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en kruipruimte ventilatie tegen vocht problemen in huis

  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

    Condens tegen purschuim vloerisolatie
    door Rini Petersen 03 apr., 2024
    Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen. Wanneer ervoor gekozen is de kruipruimte of vloer te isoleren met purschuim, kunnen slechte ventilatie en vochtproblemen dus zorgen voor condens op het purschuim. Condensvorming kan ook veroorzaakt worden door onjuist aangebracht of beschadigd purschuim.
    Vloerisolatie bij nieuwbouwwoning
    door Rini Petersen 22 feb., 2024
    Meta: Vloerisolatie bij een nieuwbouwwoning is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw standaard vanaf de bouw. Het is dus niet de vraag of vloerisolatie bij een nieuwbouwhuis nodig is, maar welke thermische isolatie op het moment van de bouw voor uw woning het beste is.
    Nadelen van steenwol
    door Rini Petersen 03 jan., 2024
    De nadelen van steenwol als isolatiemateriaal voor kruipruimten en vloeren. Steenwol heeft goede isolatiewaarden, maar heeft ook nadelen. Wilt u de beste keus maken in isolatie voor de kruipruimte en de nadelen van steenwol voor vloerisolatie opheffen met EPS++parels of TONZON vloerisolatie? Vraag ons dan vrijblijvend om meer informatie.
    Share by: