Blog Layout

Radongas in huis

Wat is Radongas, hoe herken je het en is het gevaarlijk?

Radongas in woningen

Radongas is een radioactief gas dat langzaam vrijkomt uit de aardbodem en bouwmaterialen onder onze huizen. Vaak blijft de aanwezigheid van radongas onopgemerkt. Het is namelijk niet zichtbaar en je ruikt het niet. Dit maakt radongas extra gevaarlijk. Het is in veel woningen een stille bedreiging voor en gezondheid. Om de aanwezigheid van radongas in huis op een laag niveau te houden, is een doeltreffende ventilatie van essentieel belang.


Hoe ontstaat radongas in een woning? 

Het verraderlijke radongas komt voort uit de aardbodem en sijpelt door kruipruimtes woningen binnen. Gelukkig zijn veel Nederlandse huizen gebouwd op zand- en veengronden, die minder vatbaar zijn voor het vrijkomen van radongas uit steenachtige ondergronden. Hierdoor blijft de concentratie van radongas relatief laag.


Ondanks dat is bekend dat ook bouwmaterialen die natuurlijke bodemmaterialen vervaardigd zijn, zoals bakstenen, cement, gips en beton, ook bijdragen aan de verspreiding van radongas.


Opmerkelijk is dat maar liefst 70% van dit gas afkomstig is uit deze bouwproducten.


Informatie aanvragen
  • Stank uit de kruipruimte?

    Titel dia

    Radongas in huis

    Radongas in huis

Heb ik radongas in huis? 

Ja, helaas. Radongas is in bijna elke woning in enige mate aanwezig. De concentratie van radongas kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals de samenstelling van de grond waarop een woning is gebouwd, de mate van ventilatie en luchtcirculatie in het gebouw, en andere omgevingsomstandigheden.


Hoewel radongas dus in de meeste woningen aanwezig is, zijn de niveaus meestal niet direct gevaarlijk. Problemen ontstaan wanneer radongas zich ophoopt in afgesloten ruimtes zonder goede ventilatie, omdat inademing van verhoogde concentraties radongas in de loop van de tijd gezondheidsrisico's kan opleveren.


Gratis inspectie en hulp

Wat gebeurt er wanneer u radongas in huis heeft?

Ondanks dat radongas radioactief is, vormt het geen onmiddellijk gevaar. Het wordt echter pas schadelijk wanneer niet-gasvormige radioactieve deeltjes zich hechten aan stof dat het huis inkomt. Deze deeltjes kunnen ingeademd worden en na verloop van tijd schade aan de longweefsels veroorzaken.

Radongas in huis tegengaan

Volledige eliminatie van radongas in huis is een onhaalbaar doel, maar er zijn stappen die genomen kunnen worden om de concentratie ervan te verlagen.



Bodemfolie in de kruipruimte tegen radongas

Om de hoeveelheid radongas in de kruipruimte te minimaliseren, brengen we bij veel van onze klanten een TONZON bodemfolie aan in de kruipruimte voor uw kruipruimte isolatie. Hierdoor wordt het risico op vrijkomen van gas uit de bodem naar de kruipruimte verkleind. Deze bodemfolie kan worden gecombineerd met het aanbrengen van TONZON Thermoskussens aan het plafond van de kruipruimte. Deze speciale, met luchtgevulde kussens weerkaatsen gas en koude terug naar de grond. Gelijktijdig weerkaatsen ze warmte vanuit de woning ook terug. Dit betekent dat deze oplossing zowel voorzien in het terugdringen van radongas, als voorziet in thermische isolatie in de kruipruimte.


Informatie aanvragen
  • Radongas in huis

    Radongassen

    Stank uit de kruipruimte? 

    Radongassen in huis

Hoe kan de bodemfolie van TONZON radongas tegengaan? 

TONZON kruipruimte isolatie werkt op verschillende manieren om de aanwezigheid van radongas in huis te verminderen. De eerste stap is het aanbrengen van bodemfolie in de kruipruimte. Deze folie creëert een barrière tussen de bodem en de binnenlucht van het huis. Hierdoor wordt voorkomen dat radongas dat van nature uit de bodem komt, gemakkelijk de kruipruimte en vervolgens het huis kan binnendringen. Dit helpt de concentratie van radongas in huis te verminderen.


De tweede fase die wij uitvoeren bij ISOSEL vloerisolatie zijn de TONZON speciale isolatiekussens of thermokussens, die aan het plafond van de kruipruimte worden bevestigd. Deze kussens hebben een dubbele functie. Ten eerste helpen ze om de warmte in het huis vast te houden, waardoor de vloer warmer aanvoelt en energie wordt bespaard. Ten tweede werken deze kussens als een reflecterende barrière voor radongas. Ze weerkaatsen het gas en voorkomen dat het gemakkelijk de bewoonde ruimtes binnendringt.


Informatie aanvragen

Effectieve totaaloplossing tegen radongas in huis

Door het gebruik van bodemfolie en thermoskussens wordt niet alleen de thermische efficiëntie van de kruipruimte verbeterd, maar wordt ook de potentiële infiltratie van radongas verminderd. Dit draagt bij aan een gezonder binnenmilieu door de concentratie van radongas in huis te verlagen en de blootstelling aan dit radioactieve gas te verminderen.


Naast het aanbrengen van TONZON kruipruimte-isolatie om de concentratie van radongas te verminderen, blijven ook ventilatiemaatregelen belangrijk. Wanneer u ons inschakelt bekijken we ook wat er nodig is om deze in uw kruipruimte te optimaliseren. Wilt u iets doen tegen radongas in huis en gelijktijdig thermische vloerisolatie laten aanbrengen?


Overweeg dan hoogwaardige isolatie voor uw kruipruimte van TONZON vloerisolatie en geniet van een optimale woonsituatie! Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Onze deskundigen staan voor u klaar om u van alle informatie én de beste oplossing tegen radongas in huis te voorzien!


Informatie aanvragen

Voorbeeld kruipruimte vloerisolatie en ventilatie tegen vocht problemen in huis

  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • houtwormen in huizen bestrijden bij klanten
  • Deel dit nieuws met een familielid of vriend(in).

    Nadelen schuimbeton
    door Rini Petersen 29 apr., 2024
    Nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Niet alle materialen die gebruikt worden als vloerisolatie hebben onze voorkeur. Zo zien we bijvoorbeeld de nodige nadelen van schuimbeton als vloerisolatie. Wij kiezen daarom voor het TONZON isolatiesysteem.
    Condens tegen purschuim vloerisolatie
    door Rini Petersen 03 apr., 2024
    Condensvorming tegen purschuim vloerisolatie voorkomen. Wanneer ervoor gekozen is de kruipruimte of vloer te isoleren met purschuim, kunnen slechte ventilatie en vochtproblemen dus zorgen voor condens op het purschuim. Condensvorming kan ook veroorzaakt worden door onjuist aangebracht of beschadigd purschuim.
    Vloerisolatie bij nieuwbouwwoning
    door Rini Petersen 22 feb., 2024
    Meta: Vloerisolatie bij een nieuwbouwwoning is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw standaard vanaf de bouw. Het is dus niet de vraag of vloerisolatie bij een nieuwbouwhuis nodig is, maar welke thermische isolatie op het moment van de bouw voor uw woning het beste is.
    Share by: